18 Eylül 2016 Pazar

BAYRAKLI BABA TÜRBESİ

   Gelibolu da yer alan en önemli türbelerden birisidir, Bayraklı Baba Türbesi. Oraya gittiğiniz zaman hissettiğiniz maneviyat bambaşka. Duanızı ediyor, dileğinizi tutuyorsunuz, Bayraklı Baba vesilesiyle dualarınız gerçek oluyor.

     Bayraklı Baba' nın bizlere bir de vasiyeti var.

     Asıl adı Karaca bey olan Bayraklı baba, Osmanlı ordusunda bayraktarlık yapmış ve bu uğurda şehit olmuş yiğit ve ermiş bir kişidir. Bayraklı baba olarak anılmasına neden olan öykü şöyledir;

     Karaca bey, arkadaşlarıyla beraber düşman tarafından sarılır, kimi şehit kimi tutsak olur. Karaca bey elinde bayrağı ile düşmana direnir, şehit ve tutsak olması durumunda bayrak düşmanın eline geçeceğinden bayrağı düşmana teslim etmek istememektedir. O anda aklına bir fikir gelir. Bayrağı küçük parçalara böler ve yutar, sonrada düşmana saldırır, yaralanır ve yere düşer. Yaralı olarak bulunduğunda arkadaşları tarafından kendisine bayrağın nerede olduğu sorulur; düşmana teslim etmemek için yuttuğunu söyler.

     Komutanı bu sözlere inanmaz dürüst ve yiğit biri olan Karaca bey bunu ispat etmek için keskin palası ile karnını yarar ve yuttuğu bayrak parçaları karnından dışarıya kanlarla beraber çıkar. Gerçeği ispatlaması ve mutluluğu içinde yere yığılır. Son sözü şu olur “Benim mezarımdan hiçbir zaman bayrak eksik etmeyin” der.

     İşte o gün bu gündür türbesinden bayrak eksik olmaz. Gerçek öykü ise, Karaca bey donanmada bayraktarlık yapan yiğit bir denizcidir. Marmara Yassı ada açıklarında, Bizans donanması ile yapılan savaşta elinde sancağı ile beraber şehit düşmüştür.






Keyifle okuyun & sevgiyle kalın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder