11 Ekim 2016 Salı

AŞURE TARİFİM

     Öncelikle Muharrem ayınızın mübarek, dualarınızın kabul olması dileğimle. Normalde bizim evde aşureler annem ve tarafından yapılırdı. Bu sene kendim yapıp denemek istedim. Ve sizde benim gibi ilk defa deneyenlerdenseniz, bu tarifimi de adım adım paylaşacağım :)




MALZEMELER:
4 bardak buğday
1.5 bardak nohut
1.5 bardak kuru fasulye
4 bardak şeker
250 gram kayısı
250 gram kuru üzüm
1 paket vanilin
1 cay bardağı süt
Bir portakal kabuğu

Üzeri için:
Nar
Kuş üzümü
Fındık ya da ceviz
Tarçın
Hindistan cevizi

Süslemesi tamamen size kalmış :)

Akşamdan, buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı kaplarda üzerini geçecek şekilde sıcak su ile ıslatın ve ağızlarını kapatın.

Sabah düdüklü tencere de ayrı ayrı olacak şekilde, kuru fasulye ve nohutu haşlayın. Yaklaşık 15-20 dakika olacak şekilde kaynatın. Sure düdüklü tencere kaynadıktan sonra başlar. Başladıktan sonra süzün ve bir tabağa alın.


En son buğdayın üzerine 10 bardak su ilave edip kaynatın. Kaynadıktan sonra büyük bir tencereye buğdayı dökün ve kaynatın. Bu süre zarfında mutlaka sıcak su ilave edin. Kaynadıktan sonra içine nohut ve fasulyeyi ilave edin. Sürekli karıştırın yaklaşık 15 dakika boyunca.



Kayısıları küçük küçük doğrayın ve yıkayın. Sonra bir kabın içinde üzerini geçecek şekilde sıcak su dökün ve bekletin. Kuru üzümleri de yıkayın ve bir kaba aktarın, üzerine sıcak su dökün ve ağzını kapatın. İkisi de şişeceklerdir.


Portakalın kabuğunu arzu ederseniz rendeleyin, arzu ederseniz minik minik doğrayın. Üzerine su ilave edin ve küçük bir tencere de kaynatın. Çıkan acı suyunu dökün.

Tencerenin içine 4 bardak şeker ilave edip, karıştırmaya devam edin. 10 dakika sonra kayısı, üzüm ve portakal kabuklarını ilave edip karıştırın. Suyu çekerse sıcak su ilave edebilirsiniz. Bir çay bardağı ılık sütü ilave edin ve karıştırmaya devam edin. 15 dakika boyunca ara ara karıştırın ve tadına bakın. Malzemeler pişmiş ve şekeri iyi ise, kıvamı yerindeyse kaselere doldurabilirsiniz.



Sıcakken üzerini süslediğinizde malzemeler içine geçiyor. Biraz ılındıktan sonda üzerini süslemenizi tavsiye ederim.

Bu miktarlara göre yapıldığında 20 kase aşure çıkıyor.

Arzu ederseniz kaynama aşamasında, karanfil ya da Gül suyu ilave edebilirsiniz.








ALLAH KABUL ETSİN & AFİYET OLSUN











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder