18 Aralık 2015 Cuma

BAYAT EKMEKLER

   Biz insanoğlu çok müsrifiz. Az olur, gözümüz doymaz. Fazla olur, kıymetini bilmeyiz. Şimdi her gün taze ekmek yiyen birisi, bir gün önceden kalan ekmeği sizce ne yapıyor?

1- Değerlendiriyor
2-Hayvanlara veriyor
3-Küflendiriyor
4-Çöpe atıyor

     Benim cevabım 4. Ekmekler çöpe atılıyor. Kimse bayat ekmek yemeyi sevmiyor, kimse yokluğun ne demek olduğunu bilmiyor. Kimse elindekinin kıymetini bilmiyor. Ne kadar kötü bir durum aslında. Bir lokma ekmeğe muhtaç olanları düşünürken; bunların yaşanması üzücü bir durum.



     Bandırma da rastladığım çok güzel bir şey vardı. Bayat ekmek askısı. Evet doğru duydunuz. Bayat ekmek askısı. Evinizde olan, bir gün önceden kalan bayat ekmeklerinizi buraya asıyorsunuz ve ihtiyaç sahipleri alıyorlar. Harika bir uygulama. Yine şehir dışında gördüğüm bayat ekmek kutuları var onları alarak, barınakbarınaktaki hayvanları besliyorlardı.

     Yok diye, ekmekleri çöpe atacak değiliz. Bayat ekmekleri değerlendirebileceğiniz bir çok yemek tarifi var. Yapamam derseniz, ekmeklerinizi barınaklara bırakabilirsiniz. Süt ile ıslatarak kapınızın önüne bir kaba koyarak sokak hayvanlarının yemesini sağlayabilirsiniz.

     Ufalayarak camınızın kenarına ya da insanların geçmediği bir yerde kuşların yemesi için koyabilirsiniz. Hiç bir şey bulamazsanız; bir vapura binin ve martıları besleyin. Hem onları beslerken çok güzel stres atılıyor benden size söylemesi.


Ne yaparsanız yapın ama ekmeğinizi çöpe atmayın.

Sevgiyle kalın.

1 yorum:

  1. Bayat ekmekleri her zaman degerlendiren bir ailenin cocugu oldugum icin hic attigimizi görmedim. Bir de ekmek tatlisi vardir ki yemede yaninda yat. Cok günah.

    YanıtlaSil