16 Aralık 2015 Çarşamba

HAFTANIN KİTABI ''MUTLULUK ÜSTÜNE FELSEFİ BİR YOLCULUK''

   Günümüzde herkesin arayışta olduğu bir duygu ''mutluluk''. Mutlu olmak istiyoruz, mutlu olmak için çabalıyoruz. Her anı mutlu kılma çabasındayız.

Mutlu olmak nedir?
Mutluluk nasıl oluşur?
Mutsuz olmak için sebeplerimiz nelerdir?
Mutluluk bulunabilir mi?
 
   Hemen hemen her insan; polyannacılık oynayarak ya optimist düşünerek mutlu olma yolunda ilerlemeye çalışıyor. Kendimizi küçük hediyelerle ya da dostlarımızla, varlığımıza şükrettiğimiz insanlarla mutlu kılmayı öğretiyoruz. Çünkü mutlu olmadığımız anlarda, hayat hiç kolay olmuyor. Her şey sizi rahatsız ediyor, gözünüze batıyor, huzursuz oluyorsunuz.

  ''Beynini değiştiren, hayatını değiştirir.'' RICK HANSON

  Mutluluğunuzun genlerinizde olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Aileden kalma genler, bizim mutluluk duygumuzu inanılmaz derecede etkiliyor. Örneğin; çocukken ufak tefek şeylerle mutlu olan çocuk, büyüdüğünde yine aynı şekilde mutlu oluyor. Sevgi dolu, kalabalık, huzur içinde bir aile de büyüyen bir çocuk, büyüdüğünde aynı ile ortamı ve sevdikleriyle mutluluğu yakalıyor. Ya tam tersi olsaydı! İstediğiniz şeyler alınmıyor ve sürekli size bağıran ebeveynleriniz var ve siz çocukluğunuzu zor şartlar altında geçirdiniz. Çünkü çocukluğunuzu yaşayamadınız, yaşatmadılar. Belki maddi imkansızlıktan, belki ailenizde sizin gibi büyütüldüğü için. Sürekli kavga eden, tartışan bir aile de büyüyen bir çocuk nasıl olur? Büyüdüğünde hep içinde bir yerde mutsuzluğu olacaktır. Belki de o genlerini değiştirmeyi başaracaktır.

   ''Değil mi ki mutlu olunduğunda her şeyimiz var demektir ve olunmadığındaysa onu elde etmek için her şeyi yaparız. O halde insanı mutlu kılan şeyin ne olduğu üstüne derinlemesine düşünmek gerekir.'' EPİKÜROS

    Mutluluk, kültürden kültüre, bireyden bireye ve her bir kimsenin de hayatının bir evresinden diğerine değişir. Bu durumu hemen herkes hayatının bir döneminde yaşamışızdır. İşsiz olduğumuz anlarda; mutsuzluk bizi esir alır. İş bulduğumuz andan itibaren bizden mutlusu yoktur. Hasta bir insan, mutsuzluğa kapılır, sürekli düşünür ve istemese de kendini mutsuz olmaktan alıkoyamaz. İyileştiği andan itibaren mutluluk her zerresini sarmıştır. Heyecanına yansır, kelimelerine yansır.

   ''Mutlu olsaydım ne kadar da mutlu olurdum!'' WOODY ALLEN

   Sokrates' ten Montaigne' ye kadar bir çok filozofun sözleri var bu kitabın içerisinde. Okudukça kendi kendinizi sorguluyor olduğunuz, merakınıza yenik düştüğünüz, ufuk açıcı bir yolculuk var bu kitapta. 

   En yalın haliyle size 2 sorum var, bu kitaptan alıntı olarak..

1- Sizi ne mutlu eder?
2-Mutluluk nedir?

Hala arayış içindeyseniz; mutluluğun aslında ne olduğunu bilmiyorsanız; bu kitap tam size hitap ediyor.

    ''Kişi var olmayı istemiyorsa, mutlu olması da imkansızdır. O halde; kişinin mutluluğunu istemesi ve onu var etmesi gerekir.'' ALAIN




  ''Mutluluğa dair hayli senteze dayalı bir tanım vermem gerekirse, şöyle diyeceğim: Mutluluk, hakikat / doğruluk üzerinde inşa edilen anlamlı bir varoluştaki bütünlük ve süreklilik gösteren bir hoşnutluk hali bilincidir. Apaçıktır ki; hoşnutluğun içeriği bireye bağlı olarak, hissetmelere, özlemlere, ömrün dönemlerine bağlı olarak değişir. Bilgeliğin hedefi, mutluluğun öngörülemez ve kırılgan yanının üstünü örtmeksizin, hayatın hayhuyunun ötesinde, dışsal olayların ve gündelik hoş veya nahoş duyguların ötesinde, mutluluğu mümkün mertebe daha da derin ve kalıcı kılmaktır.''           Tanıtım Bülteninden

Yazar:FREDERIC LENOIR
Çeviren: Doç. Dr. ATAKAN ALTINÖRS
Yayınevi: BİLGE KÜLTÜR SANAT
Sayfa: 221
 
 
Keyifle okuyun & Sevgiyle kalın :)

3 yorum:

  1. Hımmm tam bana göre bir kitap... Aldım notumu... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Belki de tam alnlamıyla mutluluk yoktur kimbilir.
    Paylaşım için teşekkürler, sizi takibe aldım
    sevgiler
    www.safagindunyasi.com
    www.bloggerlarpaylasiyor.com

    YanıtlaSil