2 Aralık 2015 Çarşamba

HAYATIN KİTABI ''ÇÖL ÇİÇEĞİ''

    Kitabı bitireli 5 dakika oldu ve ben şuanda gözlerimden akan yaşlarla yazıyorum. Sizde okuyun, sizde bilin, sizde kayıtsız kalmayın.

   Kadına şiddet sadece ülkemizde var sanırız. Kadınlar dövülür, kadınlar kesilir, kadınlar öldürülür. Çocukken gelin olarak verilir. Sanki bir malmış gibi, sanki söz hakkı yokmuş gibi. Ve her gün binlerce kadın eşleri, babaları ya da aile fertlerinden birisi tarafından şiddete maruz kalır.

   Çöl çiçeği, yaşanmış gerçek bir olay. Waris Dirie tarafından kaleme alınan kitapta, okurken yüreğiniz burkulacak. Yaşadığı her şeyi, harika bir şekilde kalem almış.

   Somalili bir ailenin çocuğudur.  Waris, ailesi ile çölde göçebe hayatı sürdürmektedir. Sabah erken saatlerde su aramaya koyulur, millerce yol yürür. Susuz kaldığında, yağmur duasına çıkarlar. Akşamları ateş yakarak, çevresinde toplanırlar ve bütün aile bireyleri sohbet ederler. Geceleyin çölde yatarlar. Yıldızları seyrederler, çünkü gökyüzünün tavanı yoktur. Bize hiç tanıdık olmayan yaşantısı vardır. 5-6 yaşlarındayken sünnet edilir. Hemde nasıl bir sünnet! Okurken tüylerim diken diken oldu. Ama Waris annesinin en güçlü kızıydı o yüzden bu acıya katlandı. Dikişleri varken, idrarını yapması ise resmen bir azaptı. Oysa Afrika ülkelerinin çoğunda kızlar çocuk yaşta, stabil olmayan ortamlarda sünnet edilir. Çoğu kan kaybından ya da mikrop kaparak ölürler. Waris güçlüydü ve bununla başa çıkabildi. 11 yaşına geldiğinde, babası onu 5 deve karşılığında yaşlı bir adamla evlendirmek istediğinde ise, buna göz yumamazdı. Yaşamak istediği hayat bu değildi. Ve bir sabah, annesinin onayı ile evinden kaçtı. Yolda başına gelinler, küçük kız çocuğunun pes etmesine izin vermedi ve başa çıkabildi. Ve şehirdeki teyzesinin yanına vardı.
 
    Bir gün Londra da yaşayan teyzesinin kocası ile tanıştığında ise hayatı değişmek üzereydi. Ve artık Londra yolcusuydu. Hayatı hiç de umduğu gibi olmamıştı. Anne yarısı dediği teyzesi ona resmen hizmetçi muamelesi yapmıştı. Waris' in bir tutkusu vardı. Kıyafetleri giyer, başka bir insana bürünür, sonra onu çıkartır ve başka bir kıyafet giyerdi. Kuzeninin dediği gibi; aslında ''model'' olması gerekiyordu. Her ne kadar Waris modelliğin ne demek olduğunu bilmese de. Teyzesi ve ailesi Somali' ye taşınmalarını gerektiğini söylediğinde; Waris gitmek istemiyordu ve pes etmedi. Zar zor ikna ederek Londra da kaldı ve işte bundan sonra hayatı tamamen değişti. Model olmak için yolculuğu başladı.

    Kız sünneti ne demekti? Kendimi onun yerine koymayı geçtim, öyle bir şey yapılacağını bile düşünemedim. Neden bunu yapıyorlar biliyor musunuz?
Çünkü sünnet olmamış bir kadın; kirli, tecavüze uğramış ve evlenilmez kabul edilmekte. Erkekler kadınlarının sünnet edilmesini istemekte, anneler ise kızlarının kocasız kalması korkularıyla buna göz yummaktadırlar. Cahillik insana neler yaptırıyor. Aynı şeyi bir erkeğe yapsalar, sizce durum nasıl olurdu?

  Bekaret kavramı, her ülke de nasıl da farklı! Kadınları, genç kızları nasıl aşağılıyorlar?
 
   Hangi kitapta yazıyor bu? Kadınlar kesilmeli, aşağılanmalı, sünnet edilmeli.. Aklım almıyor.

   Her yıl 2 milyon kız çocuğu bu durumu yaşıyor. Biz bunu görmüyoruz, biz bunu bilmiyoruz. Biz buna engel olabilir miyiz?

   Waris Dirie' nin hayat hikayesi beni etkilediği. İngilizce bilmediği için gelen teklifleri reddetmesi. Modellik görüşmesinde yürümeyi biliyor musunuz? diye soran kişiye, ben koca çölü koşarak geçtim, diyerek tepki vermesi. Pasaport sorunu olduğu halde, yaşadıkları. Ona destek veren güzel dostlarının olması. Kaderinde onun güçlü olması yazılıydı ve o bunu başardı. Tek başına yaptı her şeyi. Hayatının aşkını da buldu.

  Biz de yapabiliriz. Yeter ki inanalım.
 
  Bu kitap her kadına güç versin diye yazıldı. Siz de okuyun. Bu Waris için değil bütün kadınlık için yazılmış bir kitap çünkü.


 
 
 
 

 


   Yazar: Waris DIRIE
   Yayınevi: Bilge Kültür Sanat
   Sayfa: 247

**1998 yılın kadını'ndan 1 uluslararası bestseller

2 yorum:

  1. Bu kitabi okuyacagim. Kiz sünnetini somalili bir arkadasimdan biliyorum. Kadinlari insan kategorisine koymadiklari icin, bir kadinin seks esnasinda da zevk almasini istemiyorlar. Sünnet olan kizlarin bir cogu ileride seks konusunda sorunlar yasiyor. off ya . cok üzücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oku okut ve herkesin okumasına destek ver. Kadınlar için bir idol olmalı bu kadın. Harikasın tatlım :)

      Sil