1 Nisan 2015 Çarşamba

AYIN MEKANI ''ÖRDEKLİ KÜLTÜR MERKEZİ''

    Geçen hafta Bursa' ya yapmış olduğum gezi sırasında, arkadaşlarımın önerisi ile, Ördekli Kültür Merkezi'ne gitmeye ve bir Osmanlı çayı içmeye karar verdim.

   Ördekli Kültür Merkezi' nin asıl adı Ördekli Hamamı idi.. Sultan Yıldırım Bayezid döneminde yapılmaya başlanmış olan bu hamam, Çelebi Sultan Mehmed devrinde bitirilmiştir.Bursa da bulunan en büyük hamam özelliğine sahiptir. Havuz ve kurnalarındaki figürlerinden dolayı ismi ''Ördekli Hamamı'' olarak değiştirilmiştir.  Hamamda külhandan gelen dumanın tabandan dolaştırılarak duvarlara geçirilmesi ile şekillenen bir ısıtma sistemi uygulanmıştır.Ayrıca ısıtılan suyu duvarlarda dolaştırılmasıyla, iç mekanın da ısıtılmasına katkıda bulunur. İç içe geçmiş 3-4 aşamalı odalardan oluşmaktadır. Soğukluk  kısmı sekizgen, sıcaklık kısmı dikdörtgen plan üzerine oturtulmuştur. Üzeri kubbeler ile örtülmüş olan yapının duvarları 3 sıra tuğla 1 sıra kesme taş ile örülmüştür. 1855 yılında depremde zarar görmüştür. 20 yıllığına belediyeye tahsis edilen hamam, 2005 yılında restore edilerek, 2008 Nisan ayında tamamlanmış olup,   Ördekli Kültür Sanat Merkezi hizmete açılmıştır.

    Osmanlı Çayı, pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen ve farklı bitki karışımından elde edilir. Elma, havlıcan, hibiskus, ıhlamur, karanfil, limon, portakal, tarçın ve zencefil karışımından yapılan bu çay, bal ile ikram ediliyor. 

   Özel olarak yapılan şerbeti denemedim ama Osmanlı Çayını çok beğendim. İçerinin atmosferini, sıcaklığını ve mimarisi çok güzeldi. 

   Ayrıca seminer ve konser salonu, sergi salonu, toplantı ve geleneksel sanat kursları ve uygulama salonları da vardır.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder