25 Haziran 2012 Pazartesi

KIZ ÇOCUKLARI

     Kız çocukları özeldir derler. Erkek evlatlarına benzemez onlar. Babalarına koşmaları, onları karşılamaları, sarılmaları, öpmeleri bambaşkadır.  Erkek adamın erkek evladı olur, deselerde kızları onların en değerli varlıklarıdır. Tabiki bütün çocuklarını sever anne-babalar ayrım yapmazlar.
     Büyüyüp okul çağına geldiğinde bir devlet okuluna yazdırılıyor. Çocuk o kadar hırslı ve başarılı ki; öğretilenleri kısa bir süre içerisinde algılıyor, kavrıyor. İlkokul bitiyor, o zamanlar ortaokul var tabi birde. Şimdiki gibi değilki sistem. Babası onun okula devam etmesini istemiyor. Okulun açıldığı ilk gün bir aile dostu bayan geliyor ve ''efendi bu kız çok başarılı, cin gibi, onu okutmalısın.Gerekirse bütün masraflarını ben karşılarım,'' diyor. Adamcağız kadının karşısında gücenip kızını okula yazdırıyor. Kızın hayatında yeni bir dönem başlıyor.
    Ortaokul bittikten sonra baba kızı ticaret lisesine yazdırıyor. Fikrini sormuyor ama, ne istediğini kimse umursamıyor. Kız zeki, ders çalışmasa da derste dinledikleriyle geçiyor sınavlarını. Lise dönemi onun için bir hayli zor oluyor aslında. Kendini bulmaya çalıştıkça kaybediyor. Sıkı yönetim de olan babasından gezmek için izin alamıyor ve yalan söylemek zorunda kalıyor. Yalanlara inanan ama doğruya inanmayan bir aile modeli. Kız yalanlarından pişman ama onu yalana iten bir ailesi var. Anlatsa da anlamıyorlar zaten. Çünkü onlar anne baba ve hep haklılar. Yalanları öğrenildiğinde kıyamet kopuyor, okuldan alırım, döverim, keserimler. Bir sor be adam, bu kız sana neden yalan söyledi?
    Üniversiteyi kazanıyor kazanmasına ama staj yaptığı işyerinde kalmaya karar veriyor. Üniversite demek masraf demek ve ailesinin onu karşılayacak gücü yok. Çalışmaya devam ediyor. Bir bilse ne kadar pişman olacağını gelecekte.
    Çalışıyor, üstüne eve de destek oluyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. Malum genç kız gezip tozmak istiyor. Bir süre sonra fark ediyor ki; eve para verdikçe ona bağrışlar, çağrışlar, kısıtlamalar kesiliyor. Kız o zaman farkına varıyor. Para her kapıyı açıyor. İşsiz kaldığı dönemler de, babası sürekli söyleniyor, kız artık dayanamıyor. O bir baba ve kızı ona karşı gelemez. O onu okuttu ve büyüttü.
    Aaa bu arada kızın bir abisi var. Onu unutmamak gerek. Kafasına göre takılıyor. Adam oğluna daha düşkün, bir dediğini iki etmiyor.
    Kız iyica soğudu ailesinden, evin reisi baba figüründen bunaldı. Onun kızına bakması zaten bir sorumluluk iken , sürekli onu bir mecburiyet gibi algılaması, yaptıkları, söyledikleri.
    Mesele evin reisi olmak da değil. Kadın ya da erkek olmak da değil. Mesele sağlam karakterli bir birey olmak, iyi evlatlar yetiştirebilmek, çocuğunun geleceğine yatırım yapabilmekte.
    Kız çocukları köle değildir. Onlar aileden bulamadıkları sevgiyi, dışarıda bulmaya çalıştıkça yanılgıya düşerler. Her seviyorum diyene aldanıp giderler. Bir zorlukla karşılaştıklarında;  karakteri zayıfsa ya kendini öldürür ya da kötü alışkanlıklar edinirler.
     Karakteri güçlü olanlar, pes etmezler, dimdik yıkılmadan ayakta dururlar. Ne babalarına, ne de kocalarına bağlı yaşamazlar. Kendilerini ezdirmezler.
    Biri siyah diğeri beyaz gibi görünüyor belki. Ama kız çocuk olmak gerçekten zor bu hayatta.
    Kızlarınıza değer verin, onları yetiştirirken, onlarla konuşurken, onları geliştirirken, sorunlarına sorularına çözüm bulmaya çalışırken lütfen dikkatli olun. Yaptığınız ya da söylediğini bir yanlış o kızın bilincin de her zaman kalıyor ve asla geçmiyor.
    Ben bu yazı da kızları savundum. Çünkü çevremdeki kız çocuklarını ve hikayelerini dinledikçe, üzülüyorum. Birşey yapmak gelse de elimden yapamıyorum. Bu anlattığım sadece bir tanesi. Ya diğerleri.
   

2 yorum:

  1. merhaba yazını çok beğendim haklısın yazında fakat her aile böyle değil tabi bundan daha beterde var Allah yardım etsin böyle durumda olanlara zaten kötü yolların sorunların çoğu por. ve çeşitli kurumlar kuruluyr. bazı aileler tabi kızımızın iyiliğini düşünüyoruz dierek sıkı yönetim yapıyorlar fakat aslında onlasikolojik sorunalar bunlar zaten ilk aileden kaynaklanıyrın kötülüğünü düşündüklerinin farketmiyorlar :( malesef tek türkiye değil bir üçok lkede bu var :( hatta şu an iyi dönemde sayılırız eski dönemlerde kız çocuklarının dir diri gömüldüğünü bilirsin umarım halkımız bu cahillikten kurtulur..

    YanıtlaSil
  2. Hikayeler hep aynı ama hikayeyi anlatan kadınlar da zamanı geldiğinde bu düzeni destekliyor. Umarım özgün fikirlere sahip kadınlar çocuklarını aynı şekilde yetiştirir. 'El ne der' diye umursamadan, çocuğunun mutlu olacağı ortamı ona sağlar ya da çocuk yapmaz. Neyi niye yaptığını bilen nesiller olması dileğiyle.. @Hicbir_sey

    YanıtlaSil