1 Ağustos 2016 Pazartesi

HAFTANIN KİTABI ''ZARAFET''

   Eski türk filmlerinde, aldatılan kadınlar kocalarını tekrar kazanabilmek için, özel hocalar tutarak Adab-ı muaşeret kuralları öğrenirdi. Kafalarının üzerine kitap koyarak doğru yürümeyi öğrenir, çatal bıçak kullanarak yemek adabını öğrenirdi. Gideceği yere göre kıyafetini seçer, nasıl oturulması gerektiğini öğrenirdi. Çünkü kocası, onun tam zıttı bir kadın için onu terk etmişti ve onun diğer kadından ne farkı vardı. Fazlası bile vardı ama bunun farkında değildi. Gelen hocası ise, onun içindeki cevheri çıkartırdı.

   Gökhan Dumanlı' nın ''Zarafet'' kitabında iş hayatından sosyal yaşama kadar, her anlamda incelikleri çok güzel bir şekilde anlatıyor. 

   Zarafet nedir?  Arapça kökenli olan bu kelime; bir şeyin dış görüntüsü, kabı anlamına geliyor. 

  Hayatımızdaki her hareketin bir zarafeti vardır. Oturup kalkmanın, söz söylemenin dinlemenin, ikili ilişkilerin.

  Kadın olsun, erkek olsun farketmez bir toplum içindeki tavırlarımız benliğimizi yansıtır.

  Yazdığı her bölümde, öğrencilerinden gelen soruları örneklendirerek daha güzel açıklamak yapmış. 

   Örneğin; erkeğe çiçek gönderilir mi? Çoğu insan ''ne münasebet canım'' der. Ama olay öyle değil. Bir erkeğe de çiçek gönderilebilir. Gönderilen yere ve kişinin konumuna göre çiçek seçmek en uygun davranış olacaktır.

  İş yaşamında ve sosyal yaşamda imaj her şeydir, öyle değil mi? İnsanlar kıyafetleriyle karşılanırlar.
Çift ütülü bir gömlek ya da kırışık bir pantolon kim giymek ister? Ayakkabı - kemer uyumsuzluğu ise, göze ilk batan detaylardandır. Ya da harika bir kıyafetin içinde ter kokmak, dış görünüşünüzü tamamiyle etkiler ve insanlar sizden uzaklaşmaya başlar. 

   Bir başucu kitabı niteliğinde olan ''Zarafet'' i kadın-erkek, büyük-küçük herkes okumalı, herkes öğrenmeli. Hem ne demişler; öğrenmenin yaşı yoktur.


GÖKHAN DUMANLI
VE İŞ HAYATINDA VE SOSYAL YAŞAMDA
 ZARAFET
DESTEK YAYINLARI
199 SAYFA

Keyifle okuyun & sevgiyle kalın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder