11 Temmuz 2016 Pazartesi

HAFTANIN KİTABI ''HAVVA' NIN ÜÇ KIZI''

     Kitabın baş kahramanı Peri. Dindar bir anne ve laik bir baba arasında kalan,iki abisi ise birbirinden farklı dünyalara sahip ailenin en küçüğü. Büyüdükçe ailesindeki mutsuzlukları fark eden. Küçük yaşta anne-baba arasındaki tartışmalardan sıkıldığı için kendisini okumaya, kitaplara vermişti.

     Meyhane ile cami  kadar uyumsuzdu anne ile babası. Babasına düşkün olan ve onun söylediklerini her zaman düşünen bir kız çocuğu. Babası ona aldığı defteri verirken; ''Ne zaman kendinle ya da Tanrı ile ilgili bir soru takılsa otur yaz.'' dedi. Sonrasında ise; eskiden yazdıklarını silmelisin.
Kasvetli, karanlık fikirleri kafandan uzak tutmayı öğretemem sana. Ama silebilirsin.

Yaz ve sil.

İnanç ve şüphe
Cevaplar ve sorular.


''Adresin değil, ayak izin olsun bu dünyada!''

     Peri o günden sonra kafasına ne zaman bir şey takılsa, oturup yazmaya başladı. Evdeki sorunlar, onu daha fazla düşünmeye ve sorgulamaya yöneltti. Hele sisin içindeki bebeği ondan başka kimse bilmiyordu. 


      Üniversite için Oxford' a gittiğinde; Şirin ve Mona ile tanıştığında aynı sorgulaması devam ediyor. Mona katı bir dindar olmasına rağmen, Şirin' in dindar olduğu söylenemezdi. Bir yolcu olduğunu düşünüyordu bu alemde. Şirin, Peri gibi ( şarap içen ama domuz eti yemeyen, Ramazan da oruç tutan, bazen bırakan) yarı geleneksel yarı modern olan insanlar için ''Muslimus Modernus'' sıfatını kullanıyordu. 


     Şirin, Peri' ye üniversitenin dahi hocası, biraz sıra dışı, tuhaf olan, kurallara uymayan öğrencileri zorlayan Profesör Azur' un dersine katılmasıyla düşüncelerinin ve bakış açışının değiştiğini anlattı. Ve Peri' nin içindeki merak onu daha fazla etkisi altına aldı. Mutlaka o dersi almalıydı. Hayatının dönüm noktası olacaktı, Peri bunu ileride anlayacaktı.


    Şimdiki zamanı ve geçmişi aynı anda yazan bir kitap bu. Şuandaki  Peri ile geçmişte Peri' nin yaşamı bir arada. 


   Yine harika bir Elif Şafak romanı. Sorgulayan, sorgulatan, düşünen, düşündüren.




HAVVA' NIN ÜÇ KIZI
ELİF ŞAFAK
DOĞAN KİTAP
418 SAYFA

Keyifle okuyun & sevgiyle kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder