31 Mart 2016 Perşembe

HAFTANIN KİTABI 2 ''DUYGUSAL ZEKA''

    Hayatımızın belirli dönemlerinde kişisel gelişim kitaplarına takılıp kalmış, fakat kitap bittikten sonra, bir işe yaramadığını düşünerek, kişisel gelişim kitaplarından uzak durmuşuzdur. Asıl amaç, kitaptan öğrendiklerimizi yaşam biçimimiz haline getirebilmektir. Düşüncelerimizde yaptığımız değişikler, hayatımızdaki değişiklikler, hal ve hareketlerimiz ve daha nicesi. 

   Kitabı okuduktan sonra, bıraktığımızda onun bizi, ruhumuzu beslemesi gerekiyor. Kabul ediyorum, çoğu kişisel gelişim kitabı çok fazla saçmalıyor. Yapay yazılar, anlam veremediğimiz kalıplar vs vs. Bize hitap etmiyor, bizi anlamıyor, bizi yönlendirmiyor. Eminim çoğu kişi bu düşünceme katılacaktır.

    Geçenlerde karşıma çıkan, Duygusal Zeka kitabının arka kapak cümlesi fazlasıyla ilgimi çekti.

''Kendinizi kışkırtmaya hazır mısınız?'' 
''Stres, korku ve endişelere karşı duygusal zeka. İlişkiler, sağlık ve varoluş konularında sizler için yepyeni bir model.''

Vay anasını dedim, kendi kendime.. Duygusal Zeka kavramıyla tanışalı bayağı uzun bir zaman oldu. IQ' dan sonra EQ hayatımızda fazlasıyla yer almaya başladı.

  ''Bir insan ne kadar çok yeni şey öğrenir ve düşünürse beyindeki sinir hücreleri arasındaki bağlantılar o kadar artar. Bağlantılar arttıkça, insan daha fazla öğrenme ve düşünme kapasitesine ulaşır. Bu da hafızayı, konstantrasyonu, motivasyonu ve zekayı güçlendirir.''

    Ben kendime verdiğim sözler doğrultusunda, bilerek ya da bilmeyerek, kitapta yazan cümleyi uygulamaya başlamıştım. 2 sene öncesinden bu yana da hayatımda bayağı bir değişiklik olmuştu. Bu cümleyi okuduğumda ise gülümsedim, demek ki; doğru yoldaydım.

   Başımıza gelmesinden en fazla korktuğumuz şey, başımıza mutlaka gelmiştir. Çünkü biz ona odaklanırız ve nöronlarımız da onu bize doğru çeker. Korkularımızın üstesinden gelmeyi öğrenmeli ve düşüncelerimizi de bu doğrultu da değiştirmemiz gerektiğinden kitapta çok güzel bir şekilde anlatılmış. Zaten bu kitap bize özel yazılmış. Karşımızda yazarımız var ve bize anlatıyor gibi. Gülüyor, alıntılar yapıyor ve bizi yönlendiriyor.

   Bilincimiz, bilinçaltımız, duygularımız.. Hatta ve hatta nefes alıp vermemiz bile bizi inanılmaz derecede etkiliyor.

   Eş seçimimiz, ailemiz, çocukluğumuz.. Geleceğimiz, geçmişimiz ile şekilleniyor.

   Evlilikten çok, boşanmaların arttığı günümüzde ise, asıl problemlerin neden olduğunu ise, inanılmaz güzel bir şekilde irdeleniyor. Ve hep hatayı karşı tarafa atarken, aslında kendimizde olduğunu fark ediyoruz.

  Kitaplığınızın baş köşesinde dursun. Canınız sıkıldıkça, sizi motive edecek bir şey aradığınızda, elinize alın ve okuyun. Tekrar tekrar defalarca. O zaman kendinizdeki değişimi fark edebilirsiniz.


DUYGUSAL ZEKA
BİRCAN YILDIRIM
DESTEK YAYINLARI
296 SAYFA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder