18 Şubat 2016 Perşembe

HAFTANIN KİTABI 2 ''GÜNÜBİRLİK HAYATLAR''

     Hayat, bugün var yarın yok. Gözümüzü açıp kapatıncaya kadar, zaman hızla akıp geçiyor. Doğduğumuz andan, hayata ilk gözlerimizi açıp, gözlerimiz kapanıncaya kadar geçen süre. Aslında o kadar kısa ki! Bize ise bir asır gibi geliyor.

   Psikoterapi ve psikiyatri alanında deneyimli bir yazarın kaleminden oluşan on adet öykünün yer aldığı kitabı okurken, yaşamınızı sorguluyorsunuz. Ölüm aslında o kadar yakınımızda ki! Çevremizdeki sevdiğimiz insanları teker teker kaybederken, daha çok hissediyoruz.

   Çevresindeki insanların ölümlerinden etkilenen insanların, ölüme karşı olan düşüncelerini o kadar güzel bir dille anlatmış ki! Hem hayatı hem kendinizi hem de ölümü.

''Üzerinde düşünülmemiş bir hayat yaşanmaya değmez.''

   Ölümcül bir hastalığın pençesindesiniz ve ölümü ensenizde hissediyorsunuz. Düşüncesi bile sizi ne kadar zorluyor, değil mi? Peki, doktorlar tarafından sayılı gün ömrü kaldığını öğrenen insanlar, bu durumda nasıl tepki veriyorlar? Ölümü nasıl karşılıyorlar sizce?

Geçmişten yaşadıklarından pişmanlık duyarak mı?
Yoksa önündeki sayılı günler için yapamadıklarını yapmaya çalışarak mı?

Her insan kendisini diğer insanlardan daha çok sevdiği halde neden kendi fikrine diğer insanlarınkinden daha az önem verir?

  Hep bir plan doğrultusunda yaşıyoruz hayatı. Spontane yaşamak bizim için zor olabiliyor. Paramızı hesaplıyoruz, gideceğimiz yer ve zaman belli.. Ne alacağımız,ne yapacağımız. Hep bir kriter var hayatımızda.
Maalesef ölümün planı yok.

   60' lı yaşlarda iseniz ve çevrenizdekilerin ölüm haberlerini teker teker almaya başladığınızda, hayata daha canlı sarılabilsek! Korkumuzun aslında doğuştan beri oluştuğunu biliyoruz ve bu yüzden de yaşamayı seviyoruz.
 
''Fikriniz olmazsa, 'zarar gördüm' diye bir şikayet olmaz; 'zarar gördüm' diye bir şikayet olmazsa zarar da olmaz.'' 

   Sevgili doktorumuz, hastalarını dinleyerek ve onları sorgulayarak güzel cevaplara ulaşmış. Kendi varlılığının ve hastalarını dinlemesinin, onların en özel sırlarını kendisiyle paylaşmalarının en büyük lüksü olduğunu biliyor. Çünkü ona güveniyorlar.

   Şuanda düşünüyorum da; acaba böyle doktorlar var mı? Yoksa ilacı dayayarak, mutluluk haplarını vererek sizi mi dinliyor?

 

GÜNÜBİRLİK HAYATLAR
IRVIN D. YALOM
PEGASUS YAYINLARI
207 SAYFA

1 yorum:

  1. Psikiyatristler ilacı verip gönderiyorlar... Okudum 'günübirlik hayatlar'ı... Özel bir psikiyatra gitmediğiniz sürece, kitapta ki psikiyatr ilgisini bulmak çok zor... Özele gidecek parası varsa ne mutlu... Sevgiler...

    YanıtlaSil