Geçen hafta bir etkinliğe katıldım. İnsan kaynaklarının hazırlamış olduğu bu etkinlikte, en çok öz geçmiş hakkında konuştular. Ellerine geçen özgeçmişler hakkında yorum yaptılar. Hatta bütün sınıf bizler bile güldük. Aslında gülünecek bir durum yoktu ortada. İnsanlar bilmiyordu, onlara öğretilmemişti ve onlar da basmakalıp standartlarla ilerliyorlardı.
Bu etkinlikte gördüğüm bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. Belli mi olur, belki de özgeçmişinizi düzenler ve istediğiniz işi alabilirsiniz.
Öncelikle özgeçmişiniz, sizi işverenle yüz yüze getiren ilk durumdur. İşveren, özgeçmişinize göre, sizi görüşmeye davet edip etmeyeceğine karar verecektir. İlk adımı atlatmanız çok önemli.
*HEDEF BELİRLEME
Hangi sektörde çalışmak istiyorsunuz, hangi işi yapmak istiyorsunuz? Öncelikle bu sorulara kendiniz cevap vermelisiniz. Etkin ve yetkin olduğunuz alanlara başvuru yapmanız sizin için avantajlı olacaktır.
*KARİYER VE KARİYER PLANLAMA
Kariyerinizi belirledikten sonra, kariyer planına başlamanız gerekmektedir. Bir senelik, beş senelik planlarınızı çıkartmalı ve eksiklerinizi belirlemelisiniz. Sektörünüz belli ise, atacağınız adımlar da daha dikkatli olmalısınız. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemelisiniz. Vizyonunuzu ve misyonunuzu belirlemelisiniz.
*KİŞİLİK ENVANTERİ
İnternetten rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu testleri çözerek, kendinizi tanıyarak ilk adımı atabilirsiniz. Kendinizi tanıdığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama bu testi çözmekte fayda var. Bir çok firma iş görüşmesinde, görüşmeye gelenleri bu testlere tabi tutarak işe alıyor. O yüzden internette araştırma yapıp, sorulara göz atmanız sizin avantajınıza olacaktır.
*ÖZGEÇMİŞ
- Kariyer hedefinizi belirtmeniz gerekiyor. Kendinizi kısaca tanıtarak, başvuru amacınızı yazabilirsiniz.
- Kişisel bilgileriniz eksik olmamalıdır. Adres, telefon numarası, doğum tarihi, oturduğunuz mevki, ehliyet bu bilgiler belirtilmelidir. Mail adresiniz adınız ve soyadınızı içermelidir. yalnızprens, güzelbayan gibi takma isimlerle açılan bir mail adresi kullanmamalısınız.
- Eğitim durumunuzu en son bitirilen okula göre yazılmalıdır. Bitirdiğiniz okul, bitirdiğiniz yıl ve puanınız yazılmalıdır.
- İş ve staj deneyimleriniz varsa yazılmalıdır. Çalıştığınız firma, firmadaki göreviniz, hangi sürede burada çalıştığınızı ve ayrılma sebebini belirtmeniz gerekmektedir.
- Beceriler kısmına ise; yabancı dil ve bilgisayar bilgilerinizi yazabilirsiniz. (Bilgisayar bilginiz facebook ve twitterdan ibaretse yazmamanız daha iyi olacaktır.)
- Eğitim ve sertifikalarınız varsa, hangi kurumdan ve ne zaman alındığı yazılmalıdır.
- Referans bilgilerinize, eski şirkette çalıştığınız yöneticinizi, iş deneyiminiz yok ise; okuldaki öğretmeninizi yazabilirsiniz. Mutlaka iki referans eklemeli, bir tanesine iletişim bilgileri yazılmalı, diğerine ise; ''talep edildiği takdirde belirtilecektir'' ibaresi kullanılmalıdır.
Farklılık yaratmak, globalleşen dünyamızda her daim avantajımıza olacaktır. Size özel bir özgeçmiş ise, farkınızı ortaya koyacaktır. Standartlardan uzaklaşın. Gerekirse uzman birisinden destek alın.
Gereksiz ayrıntılara yer vermeden, açık ve kısa ifadeler kullanın. Yazım ve imla kurallarına dikkat edin. İletişim bilgileriniz her daim güncel olmalıdır. Telefon numaranızı değiştirdiğiniz takdirde, özgeçmişinizde güncelleme yapmanız sizin yararınıza olacaktır.
Kendinize güvenin, kendinize inanın. Eğer siz gerçekten isterseniz, istediğiniz her şeye kavuşabilirsiniz. Bunu sakın unutmayın.
Sevgiyle kalın.
Keyifle okuyun & sevgiyle kalın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder